Бъди винаги това, което си ти. Не подражавай на другите. Не приемай ролята, която другите ти отреждат. Осъзнай своето Аз и бъди него, а не фалшив образ. Така можеш да постигнеш и наложиш Аза.  

ЕЛИ ЛОГИНОВА – БЛОГЦЕНТЪР ЗА АЛТЕРНАТИВНА МЕДЕЦИНА „ЕЛИ ЛОГИНОВА“

Организира от 23.11.2016 до 28.11.2016 посещение на  ЛАМА НАУАН КУНА БИСТА в София.
Моментите на осъзнаване на безвъзвратно отминаващите мигове. Въртележката на нашите препускащи дни ни даде повод да опитаме да представим в София удивително красивата представа на тибетските монаси за преходността на нашия живот за изтичащите като песъчинки мигове. Това цветно съвършенство наречено – Свещена пясъчна мандала. Според будистите преходността на живота се изобразява най-добре чрез пясъка, който може да се разпилее на хиляти частици дори при най-малкия повей на вятъра. Именно поради тази причина е подходящ, за да изобрази колко лесно разрушими са материалните неща, понякога изграждани с дългогодишен труд.

Какво представлява пясъчната мандала?

Пясъчната мандала е изящна рисунка от многоцветни песъчинки във формата на кръг, която изобразява будистка космограма – съвкупност от геометрични фигури и будистки духовни символи. Чрез тези мандали будистките духовници изразяват стремежа си за помиряване на хората с духовния свят и служат за благословия на земята и нейните обитатели. За самия монах, който участва в създаването й, мандалата е един от най-преките пътища за успокояване и хармонизиране на мислите, за повишаване на осъзнатостта и връзката си с природата. Тя е най-визуалното отражение на просветленото съзнание на Буда.

Подреждането на песъчинките се извършва от един или едновременно от няколко монаси, които трябва да работят упорито заедно в течение на няколко дни и дори седмици в зависимост от големината на мандалата. Преди на един монах да му бъде позволено да се включи в сътворяването й, той преминава през дълго обучение, което продължава минимум три години и включва рисуване и запаметяване на различни символи и изучаването на свързаните с тях религиозни текстове. Дизайна на мандалата тибетските монаси получават от учителя си.

След завършването на мандалата, тя се разрушава. Песъчинките се замитат, събират се и се изхвърлят в течаща вода. Понякога човек се натъжава, когато е вложил много време и усилия, за да създаде нещо, а накрая то бива разрушено. Но именно това е идеята на тибетските свещени рисунки мандала. Според монасите тяхното унищожаване символизира преходността на живота, припомня ни, че не бива да се привързваме към земните материални обекти, и символизира нетрайността на всичко, което е материално.

Кой е Лама Науан?

Нашият гост е обрекъл живота си в помощ и духовно просветление на децата от едно от най-нелеките места за живот високо в Хималаите при над 4000 м. височина в Непал – кралство Мустанг. Лама Науан Куна Биста завършва десет годишното си обучение в тибетски манастир в Индия. От 24-тата до 30-тата си годишнина ръководи училището за момчета към манастира в Ло Мантанг – столицата на Мустанг. През 2000 г. Лама Науан създава интернат за деца „Голямата доброта“ (Great Compassion Boarding School), където чрез непосредствените грижи за духовното и физическо израстване на момчетата и момичетата на Мустанг, интернатът цели да им даде възможност те да останат и да продължат да се развиват в родината си, без да се налага да я напускат и да търсят място за живеене в друга страна.

Лама Науан е и един от обществените лидери на кралство Мустанг. Освен старши будистки монах той е и председател на комисията за развитие на Горен Мустанг. Забележителен е случая, при който в тази си роля Лама Науан помага на жителите на едно малко село да решат жизнено важния си проблем свързан с променящите се природни условия на живот и да оцелеят. Поради недостига на питейна вода и такава за напояване и поддържане на селското стопанство, от което зависят жителите на Самзонг, те са принудени да се преместят в село Намашунг, намиращо се в същия регион, но предлагащо по-благоприятни условия за живот. В този труден процес си партнират фондация Ло Мустанг и швейцарския университет по алпийски науки и обществени организации в Швейцария, организатор на цялата дейност е Лама Науан Куна Биста.

Една от големите грижи на Лама Науан е финансовата поддръжка на интерната. След много силното земетресение 7.8 степен в Непал всички сектори на държавата са силно засегнати и ще са необходими много усилия и време за възстановяването им. Сградата на интерната също е доста силно повредена. Усилията за стабилизация на материалната база и живота в пансиона „Голямата доброта“ и региона от страна на Лама Науан са големи и разнообразни. С пътуванията си в различни държави по света, с основаването в Швейцария на фондация “Децата на Хималая” той се опитва да събира средства за подпомагане основната цел на своя живот – подкрепа на неговия пансион, грижата за децата на Мустанг.

Защо тибетски ритуал в София?

Център за алтернативна медицина „Ели Логинова“ от дълги години се стреми да прави връзка между източната и западната култура, да посредничи за запознаването на хората от нашата страна със забележителни представители на източната медицина и култура. Чрез ритуала по направата и разрушаването на пясъчната мандала будистките духовници изобразяват преходността на човешкия живот, но също така и стремежа за помиряване на хората с духовния свят. Провеждането на подобен обред в София е благословия за жителите на нашата страна, възможност да се докоснем до източната култура и напомняне за преходността на всичко материално, дори и това, градено с многогодишен и упорит труд.

Този свещен ритуал ще бъде пресъздаден в София, в периода между 23-ти и 27-ми ноември, от един забележителен човек – Лама Науан Куна Биста, с подкрепата на Национален музей „Земята и хората“, където ще се проведе и самото събитие.

Събитието е благотворително в подкрепа на интернат и училище GREAT COMPASSION BOARDING SCHOOL, основани от духовника в кралство Мустанг.

Място и дати на провеждане на събитието:

24-27 ноември, от 9 до 12 и от 14 до 18 часа

Откриване и среща с ламата – 23 ноември от 18 часа

Неделя-завършване на мандалата в 12 часа
14-15 часа Пуджа ритуал, заключителни думи за смисъла на мандалата и ритуално разваляне на мандалата, което символизира преходността на житота.

В Национален музей “Земята и хората“

гр. София 1421, бул. “Черни връх” № 4

GPS координати: 42.6801°  23.3208°