Най-висшият идеал на лекуването е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето, или премахването и унищожаването на болестта в нейната цялост, по най-краткия, най-надеждния и най-безвредния начин, на основата на лесно разбираеми принципи. 

Д-р Самуел Ханеман

Лечебната сила на четирите тантри


Четири тома, 156 части, 5900 стиха. Не става въпрос за поезия, а за медицина. И то с традиции, датиращи отпреди 2000 години. "Четирите Тантри" са най-важният труд на тибетската медицинска наука, която е дълбоко свързана с будистката практика и теория. Тя разглежда човека в неговата цялост като единство на трите съставящи го тела - физическо, умствено и духовно, и същевременно като неделима част от непосредствената околна среда, от цялата планета и Космоса. Написани са под формата на диалог между две проявления на Медицинския Буда или Буда Лечителя. В тях се дават обяснения как се лекуват и премахват 1616 болести. Описват се подробно физическите заболявания, методите на диагностициране, лечебните препарати, медицинските инструменти, диетите, дават се практически инструкции за здравословен начин на живот и прочие. Отделено е място и на подмладяването на организма и употребата на афродизиаци. "Четирите Тантри" се използват и днес в обучението на лечители. Естествено, тази наука продължава да се развива и обогатява. За нейните принципи и методика разказва пред "Паралели" д-р Таманг.
Тибетската медицина използва продукти от естествени източници - билки, минерали и органични продукти. Те се приготвят в специални условия и оказват както лечебен, така и профилактичен ефект. Болестите се лекуват на физическо и емоционално ниво. Според нея навсякъде в природата съществуват три типа енергия: лунг (жизнена енергия "вятър"), трипа (телесна топлина или жлъчка) и пекен или бейгън (влага и течности, слуз). Тези енергии се съдържат и в човешкото тяло. Всяка от тях притежава конкретни качества и изпълнява определени функции. Лунг е лека, лесно подвижна и суха и влияе на дишането, мисълта, храносмилането, възпроизвеждането, физическото движение и жизнеността. Трипа е топла, мазна и ароматна и въздейства на апетита, жаждата, храносмилането, смазването на ставите, зрението. Бейгън е студена, тежка и лепкава и регулира съня, вниманието, храносмилането, подвижността на ставите и др.
Човек се ражда с определена природа - превес има една от трите енергии. В зависимост от това всеки се отличава с определено телосложение, физически белези (лице, очи, мимика, жестикулация), темперамент и черти на характера. Ако е по-силна например лунг, движенията му са по-бързи и леки, мисълта пъргава, реакциите живи. Независимо че преобладава една от трите енергии, като цяло в оптималния вариант те трябва да са в хармония, в определен баланс.
НАРУШИ ЛИ СЕ БАЛАНСЪТ СЕ ПОЯВЯВА БОЛЕСТ.
В тези три типа енергии в човешкото тяло са разпределени и петте градивни елемента, които съществуват в природата - вода, земя, въздух, огън и метал. Здравето е хармонично равновесие между трите енергии и петте елемента. Затова при всяка болест се търси причината за нарушаването на това равновесие. Диагностиката се свежда основно до анализ на външния вид на болния, диагностициране чрез допир и разговор между лекаря и пациента. По отношение на външния вид от значение са много фактори: цветът на очите, на кожата и тялото като цяло. Установява се дали езикът е сух или влажен, червен или белезникав, има ли налепи. Проследяват се цветът, консистенцията, гъстотата и утайката на урината. Наблюдава се и езикът на тялото - ръст, телосложение, поведение, начин на говорене и др. Особено важен елемент на тибетската медицина е пулсовата диагностика. Пулсът е свързан с кръвообращението, а то е един от основните процеси в организма. По него може да се съди за състоянието на всички вътрешни органи и системи, на психиката и физиката. Най-добре е да се проверява на китката на ръката - нито прекалено близо до сърцето, нито прекалено далеч. Освен по пулса болестта може да се установи чрез палпиране на определени точки по тялото, през които минават меридианите - каналите, по които протича енергията.

Огромно значение се придава на разговора лекар - патент.
ВАЖНО Е БОЛНИЯТ ДА СЕ "ОТВОРИ"
да разкаже за миналото си -болести, проблеми от психологическо естество, както и за начина си на живот. Понякога причината за заболяването се крие в ранното детство или дори в минали животи. Друг път в нещо, случило се съвсем наскоро. За да се стигне до корена на здравословния проблем, е важен комплексният поглед. Специално внимание се отделя на начина на хранене и храносмилането. В тибетската медицина храната се дели по своята природа на топла или студена и според пет вкуса - сладък, горчив, кисел, солен и лютив. Тази класификация е от особено значение за енергийния баланс. Здравословното хранене е съобразено с типа човек според преобладаващата енергия, сезона и други фактори. Храносмилането се смята за един от основните процеси в организма, който има отношение към болестите. Винаги, когато се предприема някакво лечение, се има предвид как функционират органите на храносмилателната система. Стремежът е дейността им да бъде подобрена.
С методите на тибетската медицина могат да се лекуват на практика всички познати болести. Терапиите включват диета, начин на живот (има се предвид търсенето и постигането на равновесие и хармония, позитивното мислене), съобразяване и приспособяване към сезоните (поведение, храна, физически упражнения, дрехи), масажи, йога, лечебни мантри, билколечение и др. Хималайските билки, предлагани под формата на топчета, също съдържат споменатите природни елементи в различна пропорция. Конкретният метод се избира съобразно тежестта на случая. Понякога лечението включва само съвети и инструкции за храната, съня и т. н.
На голям успех се радват масажите. Целта на прилагания
ТИБЕТСКИ МАСАЖ
е да се деблокира протичащата по меридианите енергия. Работи се основно върху прешлените на гръбначния стълб. Смята се, че първият прешлен е свързан със заболявания на лунг, вторият -на трила, третият на бейгьн. Останалите прешлени по-надолу са свързани с други болести. Лечебният масаж е свързан с конкретното страдание, но е съобразен с това на какъв етап е то. Релаксиращият подобрява всички функции на тялото, активизира органите, подмладява, удължава живота. Добре е да се прави всеки ден. Не се препоръчва по време на месечния цикъл при жените, при висока температура, силна болка и др.
Дълбок смисъл имат така наречените
ЛЕЧЕБНИ МАНТРИ.
Думата е санскритска. "Ман" означава мисля, "тра" - инструмент. Представляват комбинация от свещени звуци, дадени на човечеството от просветлени същества като ключ към решаването на проблемите на физическото и психическото здраве и за духовно еволюиране. Но те са само средство, а ефектът им зависи от нас, от силата на нашата мотивация. Някои мантри са универсални, други са свързани с конкретна болест. Те имат изключително силна ментална страна, която рефлектира върху физическото тяло.
С баланса на енергиите в човешкото тяло е свързана и практикуваната в центъра
ХАТА ЙОГА
Тя се свързва първосигнално с физическите упражнения, но измеренията й са много по-дълбоки. "Ха" означава Слънце, а "та" Луна - тоест отново става дума за хармония, този път между слънчевата и лунната енергия във всеки човек. Тя е наричана още "мъжка" и "женска" или Ян и Ин според китайската система. Упражненията балансират тези основни енергии. Чрез тях ставите стават по-гъвкави. Правят се в началото като подготовка за по-сложните физически пози на тялото - асаните. Практикуваните днес асани са по-различни от класическите - правят се по-динамично, някои от тях са свързани с конкретни заболявания. Освен асани комплексът включва и дихателни упражнения - пранаяна (протичащата през тялото жизнена енергия), релаксация (акцентира се върху дълбоката релаксация), йога нидра (йога на сънищата), концентрация, медитация.