Най-висшият идеал на лекуването е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето, или премахването и унищожаването на болестта в нейната цялост, по най-краткия, най-надеждния и най-безвредния начин, на основата на лесно разбираеми принципи. 

Д-р Самуел Ханеман

Озонотерапия - Успешната алтернатива


Този вид терапия е нова за България, но се прилага широко в повече от 24 страни. Озонът е алотропна форма на кислорода. Молекулата му е изградена от три атома кислород и има силно окислително действие, затова го наричат още активен кислород. В естествени условия играе важна роля в самоочистването на въздуха. Използва се за пречистване и обеззаразяване на питейната вода. Оказва силно антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. На тази основа е започнало приложението му в медицинската практика преди около 80 години. Озонът има свойството да окислява свободните радикали в организма, стимулира имунната система, подобрява метаболизма в клетките, стимулира разграждането на мазнините (холестерол и триглицериди) и на пикочната киселина, подпомага черния дроб в неговата детоксификационна функция. Освен това повишава чувствителността на тъканите към инсулина, подобрява микроциркулацията в малките кръвоносни съдове, намалява агрегацията на еритроцитите, подобрява кислородния транспорт, като увеличава концентрацията на кислород в тъканите.

На базата на тези негови качества са разработени различни техники за приложението му. Може да бъде въвеждан подкожно, мускулно и интравенозно. Може да бъде инжектиран вътре и околоставно, около язви на кожата, подкожно при разширени капиляри и целулит. За лечението на заболявания на гастроинтестиналния тракт се пие озонирана вода или се провежда ректална инсуфлация. В гинекологията може да се използва за лечение на упорити вагинални инфекции. В козметологията и дерматологията се използва озонирано масло. За лечение на трофични язви се прилага обгазяване на крайника със специална камера.

В Италия е разработен метод, наречен "Дискосан", за лечение на дискови хернии. Топ съществува от 20 години. Създателят му д-р Сезаре Верга успешно е излекувал над 9000 пациенти. "Дискосан" се явява ефективна алтернатива на оперативното лечение на дисковите хернии, при което възстановителният период е продължителен, а процентът на рецидивите е висок. Излекуване се постига в над 95%, като ефектът се изразява не само в изчезване на болката, увеличаване на двигателната мобилност, но и в намаляване на размера на херниите, обикновено само от един курс на лечение. Самите хернии рецидивират в много малък процент - шийните в 1%, а лумбалните в 3%.

Озон може да се използва и при лечението на други заболявания на опорно-двигателния апарат (гонартроза, коксартроза и други дегенеративни състояния), атеросклероза на коронарните съдове, чернодробни увреждания, дължащи се на злоупотреба с алкохол, чернодробни интоксикации и хепатит, гангрена, подагра, хиперхолестеролемия. В дерматологията за лечение на акне и екземи, в комплексната терапия на раково болни, при незаздравяващи и трудно заздравяващи рани на крайниците (т. нар. трофични язви). В някои страни  озонотерапията се прилага за лечение на болни от СПИН, като се залага на антивирусното му действие и на стимулацията на имунната система като цяло. В козметологията озонът се прилага за забавяне на преждевременното стареене на кожата, коригират се бръчки и целулит. Но озонотерапията не е панацея. Тя трябва да се практикува от обучени лекари. В зависимост от заболяването се налагат няколко курса на лечение, за да се получи траен ефект, а пациентите трябва да следват стриктно режима на терапията. Важно е да се отбележи, че противопоказанията за този вид терапия са малко. Тя е един много сигурен и безвреден метод. В многогодишната практика досега са регистрирани само 4 смъртни случая, свързани с директното венозно приложение на озон - метод, който е изключен от съвременните техники.