Бъди винаги това, което си ти. Не подражавай на другите. Не приемай ролята, която другите ти отреждат. Осъзнай своето Аз и бъди него, а не фалшив образ. Така можеш да постигнеш и наложиш Аза.  

ЕЛИ ЛОГИНОВА – БЛОГТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА

Древното познание за хармония на енергиите в тялото ни

August 21, 2013

Тибетската медицина води началото си още от предбудиско време, от религията Бон. От тогава са запазени медицински знания и практики. Влияние върху тибетската медицина оказват и практиките на съседните на Тибет народи – Персия, Индия, Китай, но те в крайна сметка са създали своя оригинална медицинска система наречена Тибетска медицина . В цялата тази многообемна философия на мислене и лечение се говори за характеристиките на тялото, симптомите на заболяванията, особеностите на енергийните типове, занимава се с развитието на човека от раждането до смъртта. Лечението от гледна точка на храненето и поведенческите навици, приготвянето на лекарствата. Тибетската медицина разглежда три типа енергия, наречени „непа“ – въздух, огън и вода. Обикновено причина за заболяването е преобладаването на една от тези енергии. На основата на тези три енергии се поставя и диагнозата на пациентите. Например при проява на агресия и прекомерни желания в нас се натрупва енергията на огъня, жлъчката. Това е гореща енергия, предизвикваща главоболие, гадене, повръщане, проблеми с кожата. Ако ни обзема леност, отпуснатост, депресия, отчаяние се натрупва енергията на водата, флегмата, а това довежда до проблеми с бъбреците, отоци, изтръпвания, проблеми с кръвообращението. При изпитване на омраза се задвижва енергията на вятъра и болести като безсъние, високо кръвно налягане, сърце, болки в мускулите. Тази енергия се нарича още енергия на студа.

Също така в Тибетската медицина се различават още три конституционни пулса, които определят нашия тип, те биват мъжки, женски и неутрален (без род). Мъжкият е подобен на вятъра – силни удари и груби при натиск, женският на жлъчката – тънки и бързи, неутралният на слузта – лек и бавен, протяжен, гладък. Тук трябва да отбележим, че пулсът няма общо с пола. Например жена с мъжки пулс може да има големи обществени изяви, да натрупа голямо богатство, да ражда момчета. Мъж с женски пулс ще живее много дълго и ще му се раждат повече дъщери. Човек с неутрален пулс по-рядко боледува и живее спокоен и уреден живот, при този пулс се появява и стерилитета.

Прегледът при тибетския лекар започва от появата на пациента в кабинета му – наблюдава как той изглежда, какъв тип е тялото му, походката, цвета на лицето, емоционалното му състояние. След което се диагностицира пулса и неговите характерни особености. Всеки орган и система в организма имат своя вибрация и честота на трептене. Изкуството на тибетския доктор е да открие конституционния пулс и след това вече да открие вътрешното нарушение на органите, които имат свое собствено трептение.

Според Тибетската медицина причините за болестта не са само физически, умственото ни състояние също е свързано с нея. Целта та тибетските лекари е след направата на диагностика да предприемат лечение, което да балансира енергиите в тялото на пациента. Ето защо освен с лекарства, тибетските доктори придружават лечението и със съвети към своите пациенти за това, какво да променят в начина си на живот. Емоции като ревност, завист, алчността могат да ни разболеят. Човек трябва да се опита да контролира и успокои най-напред ума си, за да живее в хармония. Често причина за появата на дадена болест е нарушение на баланса в живота на хората, което пък е в следствие от лошо хранене, напрежение, прекалено многото желания и амбиции на съвременния човек. Тибетските лекари учат на търпение, спокойствие, толерантност.