Лекувай без да увреждаш! 

Хипократ

Тибетска медицина


Центъра за алтернативна медицина "Ели Логинова"  е първия в България, който предлага тибетска медицина още от своето създаване през 2001 г. През всичките тези години много добри тибетски доктори, повечето от които от Здравните центрове към Tibetan Medical and Astro Institute - под егидата на Негово Светейшество Далай Лама, са осъществявали консултации в Центъра. Основите полага самата д-р Долкар, която е четиринадесето поколение наследствен лекар от фамилията Кхангкар. Нейната майка д-р Долма е била наричана Амала(Майката) на тибетското лечение. Тя е била доктор от световна величина, личен доктор на Далай Лама. След нейната смърт, д-р Долкар поема не лекия път на доказване на тибетската медицина по света. Тя ръководи две клиники в Индия - в Делхи и в Бомбай, а също така две консултации в Дарамсала. Изнася лекции в много страни по света - Швейцария, Германия, САЩ, Австралия и др.

Д-р Долкар отговаря:

- Има ли недостатъци в системата на лечение на човека?

Всяко заболяване има своя лек. Единствения недостатък е ограниченото знание на лекаря.

- Какво лекува тъбетската медицина?

Отхвърлени от други медицински системи хронични заболявания - диабет, епилепсия, артрит, цироза, психически разстройства, рак, безплодие, стерилитет, камъни в бъбреците, жлъчка и много др.

- Как може да се поддържа добро здраве?

Трябва всичко да бъде умерено - почивка, малко упражнения, балансирана храна и спокоен ум. Това са основите на доброто здраве.

През Центъра са преминали такива доктори като - най-дълго практикуващия тибетски лекар е д-р Джампа Джалцен Таманг . Той е роден в Източен Тибет. Завършил е Чагпорския тибетски медицински колеж в Дарджилинг, Индия. Негови учители са Рогауа Ринпоче, Тензинг Дхакпа и Дауа Церинг - известни специалисти по тибетска медицина. Получава диплома от Tibetan Medical and Astro Institute в Дарамсала. Началото на многогодишния му професионален опит започва в родния Непал, практикувайки главно в Amrit Tibetan Herbal Medicine, а след това и в Индия.

Тибетската медицина води началото си от древността. Според нея човек е част от Космоса, Земята и той трябва да се лекува именно чрез тях. Лечителските способност на лекарите, лекуващи с Тибетската медицина се предава от поколение на поколение. Тя се онаследява и по този начин развива и усъвършенства, а същевременно и съхранява във времето.

Лечението в Тибетската медицинска система се извършва в четири категории - храна, поведение, медицина и допълнителна терапия като акопунктура, обгаряне, масаж, минерални бани.

Храната включва хранителен режим, който противодейства на болестта.

Поведението означава познание на средата, в която живее пациента и влияе осезателно върху него.

Лечението с лекарства означава приемане на подходящи хапчета съставени от билки, цветя, кора от дърво, метали, животински субстанции, скъпоценни камъни. В приготвянето на тибетските лекарства се използват няколко хиляди субстанции. Много добро качество на тази медицина е, че не се използват синтетични химикали. Тялото се разглежда като жив организъм и повечето от лекарствата са органични, тези от тях, които не са - са естествени материали - злато, сребро, тюркоаз, мед и желязо. Растителните съставки се извличат от корени, стъбла, листа, цветя и плодове. Те се откриват високо в Хималаите.

Системата за поставяне на диагноза традиционната тибетска пулсова диагностика. Тибетските лекари не използват никакви видове инструменти за диагностика. Те дават своята диагноза на базата на човешкия пулс и урина. Тибетския доктор може да разбере степента на заболяването от китката. Има болести, при които тибетските доктори назначават като оздравителен ефект и акупунктура със златни игли и лечебен масаж.

Д-р Джампа : За да сме здрави, елементите вътре в нас трябва да бъдат в баланс.

Д-р Джампа , разкажете ни повече за Тибетската медицина , начинът й на лечение и нейната философия. 

Ние вярваме, че всички живи същества са изградени от 3 вида енегия или 5 елемента – вода, земя, въздух, огън и метал. За да бъдем здрави, тези елементи трябва да бъдат в баланс. Когато хармонията между тях се наруши, ние се разболяваме. От друга страна външните елементи влияят на тези вътре в нас и това понякога също води до неразположения. Когато се разболеем в Тибетската медицина отново прибягваме до същите тези външни елементи, които са ни необходими, за да се излекуваме и отново да постигнем баланс в нашия организъм.

Честата практика е да прибягваме до Тибетска медицина , когато става въпрос за хронични болести. Можем ли да разчитаме на нея и при остро протичащи заболявания?

Тибетската медицина е много подходяща и за по-остри заболявания като грип, бронхит, бронхопневмония, алергии, изгаряния, травми, стомашно-чревни проблеми, дори хранителни натравяния. Разбира се, зависи от случая, ако става въпрос за много спешна намеса, която изисква операция, то съветваме да се потърси спешна помощ, но много болести се повлияват бързо и успешно от нашите билки – както хронични заболявания, така и остро протичащи.

Как трябва да се храним, когато сме болни от грип?

Разболяваме се от грип най-често при сезонни промени. Тогава е препоръчително да пием топла преварена вода, 1-2 чаши всеки ден дори може да се ползват като превантивна мярка. Когато сме болни е добре да пием топла вода и да се храним с топли супи. В супата се съдържат много витамини в лесно усвоима за организма форма, което ни позволява по-бързо да се преборим с настинката. В този период не са пропъръчителни сурови храни, дори плодове и зеленчуци, тъй като те носят в себе си „студ“, което допълнително затормозява организма, когато сме болни. Именно затова е добре да консумираме топли течни храни, тъй като те дават топлина на тялото, което помага да оздравеем по-бързо.

Вярно ли е, че носенето на определени цветове дрехи би могло да подпомогне или навреди на лечението и при какви заболявания?

Рядко си позволявам да давам подобни съвети. Но има заболявания, при които е добре да се избягват определени цветове. Това са най-вече заболявания на нервната система, хиперактивни хора, епилептици – тези пациенти е добре да избягват червения и черния цвят. Добре би било да ги заменят с бяло и синьо. Същото се отнася и за хиперактивните деца, добре е заобикалящата ги среда, в това число и дрехите им, да бъдат в по-меки цветове (отново бяло, синьо, зелено).

При кожни заболявания препоръчвам белия цвят. Бялото е символ на чистота, а това, което целим е „изчистването“ на кожата, по този начин подпомагаме този процес, дори чисто психологически. В медицината белият цвят се ползва за превръзки на рани, тъй като по-лесно се следят и съответно поддържат чисти. За кожата е важно да бъде чиста, особено при заболяване, а бялото ни помага да я поддържаме такава. Освен това считаме, че това е Божественият цвят.

Споменахте неврологични проблеми. Какво би могло да допринесе за лекуването на подобни заболявания? Достатъчно ли е вземането на лекарства?

Важно е, разбира се, как се чувстваме и какво правим в ежедневието си, за да можем да се излекуваме. При неврологични заболявания, а и когато се чувстваме неспокойни, под стрес сме или страдаме от депресия е добре да избягваме шумните места и твърде силна светлина, тъй като това допълнително натоварва нашата психика. Например след травма на главата е важно да се стараем да бъдем спокойни, да не натоварваме психиката си допълнително, за да можем да се възстановим по-бързо. Когато човек е напрегнат или уморен, по-добре да се разходи навън за половин час, това ще го разсее и зареди с енергия. Може да си направи и малка медитация, която се изразява в спокойно дълбоко дишане и успокояване на ума. За това са необходими само 15-20 минути.

А може ли да се използват упражненията на Ели Логинова КИ ЕН?

Да, те също ще помогнат. С Ели ние много говорихме за тях и от това, което чух и видях, смятам, че упражненията КИ ЕН чудесно могат да подпомогнат лечебния процес.

Какво представляват тибетските лекарства, от какво са направени?

Нашите лекарства са направени предимно от хималайски билки – цветове, стебла, корени, кори. Всяка билка се събира в определен сезон, някои от тях сушим на слънце, други на сянка. След което се пресоват и се включват в точно определено съотношение в тибетските пилюли. В едно лекарство могат да бъдат използвани 5, 20 или дори 80-100 вида различни билки. Някои от тях се примесват с минерали, благородни метали, в редки случаи скъпоценни камъни – такива са нашите специални лекарства. В Тибетската медицина се използват около 300 лечебни средства с близо 500 съставки като всичките са естествени, няма нито един продукт на химията. Затова при нея няма странични ефекти.

Има ли храни и напитки, които не са препоръчителни, когато вземаме тибетски медикаменти?

Не се препоръчват силните храни и напитки, които имат бърз ефект върху организма като силен чай, силно кафе, повече от едно кафе на ден, твърде много алкохол, ферментирали и кисели храни като вашата туршия, кисели краставички, кисело зеле, както и газирани напитки. При консумацията на горе изброените организмът не може да усвои правилно лекарството, тези храни дори „развалят“ лекарството и намаляват или разрушават неговото действие.

Самите лекарства се приемат стрити на прах с малко вода, като не бива да се храним половин час преди и след вземането им. Изключение се прави за децата, тъй като понякога те отказват да пият лекарствата, тогава медикаментите могат да се смесят с мед, но е добре той да бъде чист и планински. Като цяло не се препоръчва смесването на лекарства с храна освен в краен случай, но медът е позволен.

Кога се препоръчва да комбинираме лечението с масажи?

Масажите се ползват при по-специфични проблеми, не е необходимо винаги да съпътстват лечението. Препоръчителни са при неврологични проблеми, болки в мускулите, ставите, сухожилията и костите, хипертония, парези, проблеми на вестибуларния апарат, както и множествена склероза. Също така влияят добре при слабост, умора, неправилна обмяна на веществата. Съществуват различни видове масла, които се ползват при различни проблеми, често използвам в своята практика масло от сусам или синап.

Какво масло бихте препоръчали за масаж при наднормено тегло?

Когато има неправилна обмяна на веществата и хората страдат от наднормено тегло, масажът се препоръчва, за да подпомогне активизиането на метаболизма. В такива случаи ползвам прах от изпечен боб, смесен с масажно масло, тъй като изпеченият и стрит на прах боб има свойството да „изсмуква“ мазнините и течностите от тялото и по този начин да помогне при освобождаването от излишните мазнини и намаляването на теглото.

Може ли да ни дадете рецепта за подобно масажно масло?

За подобен масаж препоръчвам изпичането на бобово или житно растение на силен тиган (например боб или елда, около 300-500 гр.), без да се ползва никаква мазнина, идеята е растението да се изсуши максимално. След което се слага в блендер, но не се смила прекалено много, за да стане на ситен прах, добре е да остане леко грапаво. След това се смесва с масажно масло (добре е да бъде сусамово), но функцията на масажното масло е просто да го задържи върху кожата и да помогне да се втрие. Няма специално съотношение, трябва да се получи консистенция подобна на каша. Целта е смляното растение да се втрие в кожата по най-добрия начин.

Какви препоръки бихте дали на вашите пациенти относно тяхното ежедневие – необходимо количество сън, употребата на кафе, алкохол, цигари?

6 часа сън е минимумът, който ни е необходим, за да се чувстваме отпочинали и здрави, няма максимум (смее се). Кафе и алкохол можем да употребяваме, но в малки количества. Ако обичаме кафе, можем да пием по едно на ден, тъй като то ни помага да се събудим и да бъдем активни, но ако пием повече, то ставаме прекалено активни и освен това не е препоръчително за сърцето. Относно алкохола – отново консумацията му в малки количества е позволена – една чаша вино, 30-40 гр. уиски или ракия, те могат да ни помогнат да релаксираме в края на работния ден, да се отпуснем, също така влияят добре на кръвообращението и храносмилането. Пиенето на бира обаче не е препоръчително, освен ако не става въпрос за проблеми с бъбреците, където би могла да помогне. Но не бива да се прекалява с количествата, всичко, което е в повече е лошо, то нарушава баланса. Пушенето обаче не е препоръчително, дори една-две цигари на ден са вредни, тъй като влияят зле на белите дробове.

Също така добре е да се опитаме да преодолеем гнева си, да сме по-търпеливи, по-спокойни, по-толерантни. Тогава ще бъдем по-здрави и ще боледуваме по-малко. Всичко тръгва от ума и затова най-напред трябва да успокоим ума си.

Лечебната сила на четирите тантри