Лекувай без да увреждаш! 

Хипократ

Озонотерапия


Озонотерапията има зад гърба си над стогодишна история и широко приложение в над 24 страни по света, макар в България този вид лечение да е сравнително ново и непопулярно. Озонотерапията почива на сериозни клинични и научни проучвания и е с доказана ефективност и безопасност.  Този вид терапия се използва успешно при лечението на редица заболявания.

Какво представлява озонът?

Озонът е алотропна форма на кислорода. Молекулата му е изградена от три атома кислород и има много силно окислително действие. Поради тази причина е наричан още и активен кислород. Озонът е естествена съставка на атмосферния въздух и главен участник в процеса за пречистването му от вредните съставки. Също така се използва за пречистване на питейната вода.

Полезни свойства на озона

Озонът оказва силно антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. Той има свойството да:

·         единствения наистина ефективен метод за трайно лечение на дискова херния;

·         окислява свободните радикали в организма;

·         подобрява метаболизма в клетките;

·         стимулира разграждането на мазнините (холестерол и триглицериди) и на пикочната киселина (причина за развитието на подагра);

·         стимулира имунната система;

·         подпомага черния дроб в неговата детоксификационна функция;

·         намалява агрегацията на еритроцитите;

·         подобрява микроциркулацията в малките кръвоносни съдове;

·         подобрява кислородния транспорт, като увеличава концентрацията на кислород в тъканите.

Приложение на озона

Поради неговите ползотворни качества са разработени различни техники за приложението му. Може да бъде въвеждан, мускулно, подкожно и интравенозно. Може да бъде инжектиран вътре и околоставно, около язви на кожата, подкожно при разширени капиляри и целулит. Може да бъде приеман под формата на озонирана вода (при заболявания на гастроинтестиналния тракт), да се използва като озонирано масло (в козметиката и дерматологията), чрез обгазяване на крайниците със специална камера (при лечение на трофични язви).

Лечението с озон може да бъде прилагано както самостоятелно, така и съвместно с друг вид терапия при редица заболявания като:

  • атеросклероза на коронарните артерии;
  • чернодробни увреждания, дължащи се на злоупотреба с алкохол или хепатит;
  • заболявания на опорнодвигателния апарат: артралгии, дископатии, дискови хернии (методът Дискосан), гонартроза, коксартроза и др.;
  • неправилно оросяване на долни и горни крайници;
  • хиперхолестеролемия (високи масти);
  • хиперурикемия (подагра);
  • дерматологични заболявания (акне, екзема и др.);
  • целулит, бръчки, разширени капиляри;
  • обща отпадналост и намалена работоспособност (активизира общия енергиен обмен);
  • в рехабилитацията на слединсултно болни и други.

Противопоказания

Озонотерапията се оказва един много сигурен и безвреден немедикаментозен метод на лечение, който се съчетава отлично с други терапии, допринасяйки за по-добър и бърз ефект. Озонотерапията почти няма противопоказания. Но приложението му е противопоказно при заболявания на кръвта като хемофилия, тромбоцитопения; психически заболявания като шизофрения и епилепсия; тиреотоксикоза с хиперфункция на щитовидната жлеза; онкологични заболявания. Понякога се счита, че не бива да се прилага озонотерапия само при последните степени на рак (трета и четвърта), но аз бих посъветвала пациентите с тази тежка диагноза, да не се подлагат на подобно лечение, независимо от стадия на болестта. Особеността тук е, че раковите клетки всъщност са обикновени мутирали клетки. И както всяка клетка, така и раковата, се храни с кислород. Поддаването на обогатен, активен кислород способства по-бързия растеж и развитие на тези мутирали клетки, образуването на тумори и съответно ускорява развитието на болестта. Още един пример в тази посока можем да почерпим от Русия, където озонотерапията е много разпространен метод на лечение. Там премина и обучението на лекарите, практикуващи озонотерапия в  Център за алтернативна медицина „Ели Логинова“. Преди години, когато за първи път въведохме това лечение в България и то беше непознато тук, в самата Русия бяха проведени редица изследвания и опити да бъде повлиян рак чрез озонотерапия, чието развитие следяхме. Тези опити все още продължават да бъдат в сферата на експерименталното. Трудно  да се каже, че озонотерапията може да лекува ракови заболявания. Затова и в нашия център не се прилага този вид терапия при лечението на онкоболни пациенти. Тъй като за мен е важно да помагаме на нуждаещите се, но не и да си правим експерименти с тях. При редица други заболявания, както и козметични процедури, методът показва отлични резултати и висока ефективност.

 

Озонотерапия: Дискосан-иновативен метод за лeчение на дискови хернии
Д-р Искра Иванова, М.D.

Озонът е газ, който ни предпазва от вредните слънчеви лъчи и всеки може да го усети най-добре след гръмотевична буря. В последното десетилетие много се пише по проблемите за изтъняването на озоновия слой в атмосферата и вредното влияние на хлорофлуорокарбните върху това явление. Трябва да се подчертае обаче, че образуването на озона в горните слоеве на атмосферата е в пряка зависимост ,също така, от активността на енергията, идваща от слънцето. По време на повишена соларна активност озон се образува в по-големи количества, а по време на понижена активност този слой изтънява. През нощта, от тъмната страна на планетата ни този озонов слой дори изчезва за няколко часа. Неговото възстановяване започва с първите слънчеви лъчи. На полюсите не се открива никакъв озон през зимата, тъй като това е тъмен период за тези географски ширини. Озонът се образува непрекъснато при наличие на слънчева светлина и тъй като е по-тежък от въздуха, започва да се спуска към повърхността на земята. При този процес озонът се свързва с различни частички, окислява ги и по този начин влияе върху самоочистването на въздуха. Ако озонът се свърже с водни частички се образува кислороден прекис или както е известно на публиката - кислородна вода, която е неизменна компонента на дъждовната вода. Това е причината за факта, че растенията се развиват по-добре когато са поливани с дъждовна вода, отколкото с изкуствена иригация. Озон се образува от високоволтовото напрежение на светкавиците и на базата на този механизъм са разработени озоновите генератори, използвани за лабораторни и лечебни цели.

Терапевтично значение на озона:
В медицината озонът има много приложения. Листът със заболяванията, при които озон може да бъде прилаган както самостоятелно, така и е комплексната им терапия е дълъг. Само в Германия днес повече от 7000 лекари прилагат озон в лечението на пациентите си. Най-широко разпространено комерсиално приложение озонът има при пречистването на вода. Следващият път когато купувате трапезна вода от магазина обърнете внимание на етикета, където най-вероятно ще прочетете, че е озонирана. Озонът унищожава 99.9992 % от всички замърсители на водата, поради което се използва в стотици пречиствателни станции по света.
 

 

 


Приложение на озона в лечението на дискови хернии: методът Дискосан
В Италия през 1984 година ортопед-хирургът д-р Сесаре Верга е разработил метод, използуващ озоно-кислородна смес за лечение на дискови хернии, който е бил приложен на повече от 6000 пациенти. Д-р Верга е бил разочарован от оперативните техники, както и от факта, че лечението на дисковите хернии не е насочено към причината на заболяването. Операциите нарушават биомеханиката на гръбначния стълб. Лечението с озон или Дискосан методът (както е известен в Италия) разрешава едновременно биологичния и биомедицински аспекти в патологията на заболяването. В практиката си до сега д-р Верга е отбелязал над 95% успеваемост при лечението на дискови хернии. Някои от принципните характеристики на метода са следните:
1. Няма контраиндикации.
2. Повече от 95% успеваемост, рецидивите са по-малко от 3%.
3. Възстановителният период е кратък.
4. Няма странични ефекти.

Лечението се състои в инжектиране на озоно-кислородна смес в паравертебралната мускулатура в зоната на засегнатия диск. В началото терапията изисква манипулацията да се извършва два пъти седмично в продължение на два месеца. В зависимост от състоянието на пациента за един лечебен курс се изискват от 12 до 20 процедури, средно около 14-16. Методът се е оказал ефективен дори в случаи, при които оперативното вмешателство не е в състояние да преодолее болковия дискомфорт.

Поради ефективността на метода в италианските медицински среди се шири мнението, че озонът е за дисковата херния това, което е „Ранитидина“ за язвата на стомаха.

Един от най-честите въпроси, задавани за метода Дискосан е: " Какъв е механизмът на действие?" Ако се погледне анатомията на интервертебралните дискове ще видим един външен фиброзен пръстен, обкръжаващ пулпозно ядро в центъра на диска. Тази структура е подобна на диня с твърда кора отвън и мека сърцевина във вътрешността . Дисковите хернии се получават в резултат на травма, която уврежда част от този фиброзен пръстен, най-често в лумбосакралния и цервикален участък на гръбначния стълб. Най-често травмите са от неправилно вдигане на тежести, неправилно усукване на тялото при по-рязко движение, при катастрофи, а понякога болката се появява без някаква ясна провокативна причина. Това води до протрузия на вътрешния слой, която избутва фиброзния пръстен навън и притиска корена на нерва, излизащ от този участък, водещо до неврологичните симптоми на болка, ирадииране на болката по хода на нерва и изтръпване. Дискосан адресира тази патология по три различни начина:
1. Озоно-кислородната смес има специфични действие върху протрузията, действувайки на молекулярно ниво върху връзките, поддържащи хернията. Това довежда до редукция на хернията.
2. Подобряване на микроваскуларизацията в засегнатия участък, което засилва кръвоснабдяването и оксигенацията, които са задължителен елемент за оздравителния процес. Повишава се концентрацията на фибробласти, които подпомагат оздравителния процес в анулус фиброза (фиброзния пръстен на диска).
3.Намалява отока в засегнатия участък, допринасящ за компресията и възпалението. Така озонът действува противовъзпалително и болкоуспокояващо.

Лекарите в цял свят търсят методи за лечение, които да са ефективни, безопасни, неинвазивни и леснодостъпни. Идеята за неоперативно лечение на дисковите хернии е забележителна и Дискосан, базиран на научни принципи, дава реална надежда и възможност за хората, страдащи от това мъчително и инвалидизиращо заболяване, повечето от които са млади и в трудоспособна възраст.

 

Методът Дискосан
Озонотерапия - Успешната алтернатива